
 

 

IRS Issues Private Ruling allowing International ESOP Participants 

ESOP Law Group, LLP recently obtained a private letter ruling (“PLR”) on behalf of its 
client, a federal government contractor (the “Company”), allowing the inclusion of certain 
internationally-based employees in its employee stock ownership plan (the “ESOP” or “Plan”).  

Why it Matters – ESOP sponsors have typically excluded from ESOP participation 
nonresident alien employees working outside the United States.  Frequently, these ESOP 
sponsors have two technical concerns:   First, that the U.S. parent’s stock will not meet the 
“qualified securities” requirement of the Internal Revenue Code with respect to unincorporated 
foreign entities and second, that contributions made to the ESOP by the U.S. parent for 
international employees will not be tax deductible by the U.S. parent. In the PLR, the ESOP plan 
sponsor was able to designate all international ESOP participants as employees of either: (i)  the 
U.S parent corporation; or (ii) an entity that qualifies as a disregarded entity for U.S. tax 
purposes.  

Background 

The Plan in the PLR permits certain international employees referred to as “Local 
National Staff Employees”, or LNSEs, to participate in the Plan.  Under the Plan, LNSEs who 
work in certain countries and territories listed in the Plan would be eligible to participate in the 
Plan.  

The Company sought ruling requests on five aspects related to the LNSEs. The IRS 
responded favorably to three of the five ruling requests and deferred the other two (relating to 
discrimination testing and waiver of participation election) to the determination letter process.   

Who is a LNSE 

The Plan defines a LNSE as an employee who:  

(a) is not a United States citizen or in possession of an Alien Registration Card 
issued by U.S. Citizenship and Immigration Services,  

(b) performs services almost entirely outside the United States, and  



(c) is (1) employed directly by the Company or (2) is hired locally in the foreign 
country and is employed by the Company either through:  

(i) a domestic or foreign entity owned by the Company that is treated as a 
“disregarded entity” for U.S. income tax purposes,  

(ii) a branch office, or  

(iii) a local hiring office.   

All eligible LNSEs do not receive United States sourced income subject to tax in the 
United States under section 861(a)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”) and are either: 

(a) employed by the Company and paid wages either directly by the Company or 
through a payroll agency in the local jurisdiction,  

 
(b) employed by a domestic limited liability company (“LLC”) that is treated as a 

disregarded entity under section 7701 of the Code, or  
 
(c) paid by a local entity that is eligible to and elects to be a disregarded entity 

under section 7701 of the Code. 

Does the Company’s common stock constitute “employer securities” under Section 
409(l)? 

The Company first requested the IRS to find that the common stock of the Company 
qualified as “employer securities” under section 409(l) of the Code with respect to eligible 
LNSEs.  This is critical because an ESOP can only allocate employer stock to a participant’s 
account if that participant is employed by a corporation in the controlled group (as defined in 
IRC Section 409(l)(4)) of the corporation issuing the stock. Since some of the LNSE’s are 
employed by domestic LLCs owned by the Company or international entities formed in 
accordance with local rules and customs, none of which are corporations,  the Company sought 
confirmation that LNSEs employed by these types of affiliated entities could participate in the 
ESOP, which holds Company stock. 

In light of the fact that not all of the LNSEs in question are employed by the Company 
directly, the IRS considered the facts concerning the other type of entities employing such 
LNSEs.  The Company represented that if not directly employed by the Company, the LNSEs in 
question were either employed by a domestic LLC or a foreign entity, each of which is wholly 
owned by the Company and treated as a disregarded entity for income tax purposes.  Under these 
facts, the IRS concluded that each of these types of disregarded entities would be treated as a 
division of the Company for controlled group purposes, and, therefore, the common stock of the 
Company would qualify as “employer securities” within the meaning of the Code. 



Will the compensation paid to international employees by the Company, or by its 
international affiliates, constitute “compensation” for Section 415(c) purposes? 

The second requested ruling pertained to compensation paid to the LNSEs and whether 
such compensation will be treated as “compensation” under Section 415(c) of the Code, which 
limits the amount of contributions to a defined contribution plan, such as an ESOP, with respect 
to a participant.  Section 415(c) of the Code provides that contributions with respect to a 
participant may not exceed the greater of (a) a specified dollar amount (as adjusted annually for 
cost of living increases) or (b) 100% of the participant’s compensation.   

Section 1.415(c)-2(c)(1) of the Regulations provides that for purposes of the limitation in 
section 415 of the Code, “compensation” includes an employee’s wages, salaries, fees for 
professional services, and any other amount received for services rendered in the course of 
employment with the employer maintaining the plan, to the extent the amounts are includible in 
gross income.  In the case of a non-resident alien, gross income includes only (1) gross income 
derived from sources within the United States and (2) gross income which is effectively 
connected with the conduct of trade or business in the United States according to Section 872(a) 
of the Code. 

While Section 872(a) on its own suggests that the compensation paid to the LNSEs may 
not constitute “compensation” within the meaning of section 415 of the Code because an LNSE 
performs services almost entirely outside the United States and does not receive United States 
sourced income subject to tax in the United States, the Company proposed, and the IRS 
concurred, that section 1.415(c)- 2(g)(5)(i) of the Regulations provides that amounts paid to an 
individual for personal services do not fail to be treated as compensation merely because those 
amounts are not includible in the individual’s gross income on account of the location of 
services.  

Ultimately, the IRS ruled that the amounts paid to LNSEs from the Company or from the 
disregarded entities as compensation for personal services is treated as “compensation” for 
purposes of section 415 of the Code, regardless of whether such compensation is excluded from 
the LNSE’s gross income based on location of services. 

Can the Company deduct the contributions it makes to the ESOP on behalf of all 
eligible LNSEs and will compensation to such LNSEs constitute “compensation” for 
purposes of the tax deduction limits? 

Section 404(a)(3) of the Code provides that contributions paid into a trust are deductible 
up to 25% of the compensation otherwise paid or accrued during the taxable year to the 
beneficiaries under the stock bonus or profit-sharing plan.  Generally the IRS has held that one 
company cannot make retirement plan contributions for another company.  Because the 
Company, and not the domestic LLCs or international entities that employ some of the LNSEs as 
the case may be, will make all contributions to the ESOP for the benefit of the LNSEs, the 



Company sought confirmation from the IRS that the LNSEs are considered to be employees of 
the Company for this purpose.  The IRS stated that because the entities other than the Company 
that employ the LNSEs are disregarded entities and because the compensation paid to 
participating LNSEs constitutes “compensation” for purposes of section 415 of the Code (see 
above for further discussion on this point), it concluded that the Company may deduct the 
contributions it makes to the Plan on behalf of participants who are LNSEs, subject to generally 
applicable limitations on such deductions.  Moreover, the IRS concluded that the compensation 
paid to such participating LNSEs will constitute “compensation” for purposes of the deduction 
limits of Code section 404(a). 

*** 

 [For additional information on this private letter ruling, or to discuss any related 
questions, please contact Larry Goldberg at ESOP Law Group LLP. 

 


